Polaščevalka • otvoritveni film (2020)

  • od 8. junija ob 21.30 do 13. junija ob 23.59
  • 1h 43m

Otvoritveni film je na voljo zgolj samostojno. V izbranih terminih bo na spletnem in kino sporedu Kinodvora na ogled tudi po festivalu.

Tasya Vos (Andrea Riseborough) dela kot poklicna morilka za skrivnostno biotehnološko podjetje. S pomočjo možganskega vsadka se polasti telesa in duha nevednega gostitelja, ki zanjo opravi umazano nalogo. Njeni naročniki so korporativni mogotci, njene tarče njihovi konkurenti. A ko se naseli v možgane najnovejše žrtve, se začneta njuni osebnosti nevarno zlivati, morilka pa postaja ujetnica misli, ki jo skušajo izbrisati. Brandon Cronenberg v drugem celovečercu svoji žilici za visoko stilizirano in sterilno hladno futuristično distopijo vcepi še tradicijo telesne groze, ki mu kot sinu kultnega Davida Cronenberga pripada že po rodu. Kritiško ovenčana znanstvenofantastična srhljivka je med številnimi lovorikami prejela nagradi za najboljši film in režijo na osrednjem festivalu fantastičnega filma v Sitgesu.

“Ko hočeš pohvaliti novo stvaritev mladega avtorja, češ da bi šlo prav lahko za še neodkrit film njegovega očeta, te seveda skrbi, da boš prizadel avtorjeva čustva. A Brandon Cronenberg je brez dvoma vedel, v kaj se spušča s svojim drugim celovečercem. Polaščevalka je psihološka grozljivka, v kateri srečamo naprave za nadzor misli, ki penetrirajo v telesa, namerno provokativno telesno grozo in znanstvena orodja, ki tako kot tiste grozovite klešče iz filma Smrtonosna dvojčka (Dead Ringers, 1988) omogočajo nasilje brez žrtvovanja visoko stiliziranega blišča. Sin Davida Cronenberga je vključil celo Jennifer Jason Leigh in tako zapečatil aluzijo na očetov eXistenZ. Toda ta izpiljena stvaritev pripada sodobnosti, ponaša pa se s hladno estetiko in psihotropnim učinkom najboljših neodvisnih znanstvenofantastičnih grozljivk zadnjih let. /…/ Upajmo, da nam na naslednji film Brandona Cronenberga ne bo treba čakati osem let.”
– John DeFore, The Hollywood Reporter

Film je del Festivala žanrskega filma Kurja Polt. Organizira Društvo za širjenje filmske kulture Kurja Polt v koprodukciji s Kinodvorom in Slovensko kinoteko.

Režija in scenarij

Brandon Cronenberg

Distribucija

FIVIA – Vojnik

Jezik(i)

angleščina, s slovenskimi podnapisi